Federația Rusă

De la strălucirea imperială a turlelor aurite, tundra siberiană si monumentele epocii comuniste, până la cultura urbană cosmopolită, Rusia dispune de tot atât de multe fatete contrastante precum sugerează dimensiunile sale colosale. Tara pe care Churchill o descria într-un mod original drept „o ghicitoare invăluită într-un mister din interiorul unei enigme”, este cea mai mare a lumii si rămâne o destinatie pe care am putea cu greu s-o abordăm în totalitate.

Federatia Rusă acoperă o optime din suprafata totală a uscatului, aproximativ 17 milioane de kilometri pătrati, din Europa până în îndepărtata coasta estica al Asiei. Chiar si după dizolvarea imperiului sovietic, Rusia rămâne la distantă mare de următoare tară a lumii din punct de vedere al suprafetei, Canada. Lanturile montane se găsesc cu preponderentă în regiunile estice si sudice, cu Uralii constituind o coloană vertebrală naturală, ce separă Europa de Asia. Tara are o bogătie fabuloasă de resurse naturale, producând 17% din totalul petrolului mondial, 25-30% din gazele naturale ale lumii si de la 10 până la 20 de procente de metale nobile, rare, neferoase extrase pe tot globul.

Majoritatea teritoriului Rusiei este localizat în centura temperată a emisferei nordice. Cu toate acestea, gama de tipuri climatice si habitate naturale se întinde de la tundra arctică si tundra împădurită la păduri, stepe împădurite si semi-deserturi. Temperatura medie a lunii ianuarie variază de la 0 la -5 grade Celsius în partea de vest a Rusiei, cea europeană, iar regiunea extremelor, Iacutia, suferă temperaturi incredibile pentru majoritatea dintre noi, între -40 si -50 grade Celsius. În iulie, mercurul în termometre variază de la 1 grad Celsius pe coasta nordică, siberiană, până la 25 grade Celsius în zonele joase de lângă Marea Caspică.

Rusia are a cincea cea mai numeroasă populatie a globului – aproape de 150 de milioane de locuitori – după China, India, Statele Unite ale Americii si Indonezia. Convietuiesc in Rusia 130 de etnii diferite, incluzând rusii, tătarii, ucrainienii, ciuvasii, evreii, baschirii sau bielorusii.

Vizitatorii de astăzi pot profita de deschiderea frontierelor, o dată cu încheierea epocii comuniste si sfârsitul aparent al războiului rece, dându-li-se oportunitatea de a explora o gamă extrem de largă de culturi antice si captivante, de la perfectiunea imperială a orasului Sankt Petersburg la satele pierdute în timp din stepele siberiene sau Irkutsk. Una dintre cele mai notabile caracteristici a Rusiei de astăzi este celebrarea reînnoită a bogătiei trecutului său glorios si a mândria pentru potentialul viitorului.

Aruncând zalele unei uniformităti comuniste, Rusia contemporană este o natiune de o diversitate si o vitalitate extraordinară. Este ca si cum traditiile culturale născute de-a lungul unui secol s-au trezit toate laolaltă, cu o putere proaspătă, nediminuată – catedralele antice sunt reconstruite si restaurate, pietele multicolore zumzăie încontinuu de activitate iar literatura si arta au prins noi aripi, recâstigând renumele creativ de care s-au bucurat acum câteva decenii. O nouă Rusie s-a născut si este în plină înflorire.

Pentru marea majoritate a europenilor, Rusia este asociată cu orasele Moscova, Sankt Petersburg sau Murmansk. Acesta este zona ce formează sufletul Rusiei imperiale iar aceste orase grandioase si străvechi devin pentru multi dintre turisti locul de convergentă al planurilor de vacantă. Totusi, există mai multe de văzut sau de făcut în Rusia, o tară ce se întinde pe 11 fusuri orare si două continente, încheindu-se la 80 de kilometri de America de Nord (unde aveau Alaska, vândută americanilor în 1867). În cadrul acestor întinderi colosale, se găseste cel mai mare lac cu apă dulce din lume, lacul Baikal, fluvii si păduri în care misună viată sălbatică, vulcani impresionanti si munti impunători. Rusia este tara extremelor, cu multe teritorii deschise recent publicului larg, cu adevărat încântătoare si misterioase.

Rusia detine un număr important de mari lanturi montane, câteva dintre ele d-abia cunoscute în vest. Muntii Caucaz, Altai, Saian si Stanovoi oferă posibilităti fantastice de alpinism sau drumetii montane, la fel cum fac si vârfurile spectaculoase din cadrul peninsulei Kamceatka. Facilitătile de schi sunt totusi limitate în Rusia, chiar dacă sunt în curs de îmbunătătire semnificativă si vor fi demne de luat în seamă în perioada imediat următoare. Cele mai bune resorturi de schi se găsesc în partea de vest a Muntilor Caucaz, în jurul localitătii Dombai.

Vânătoarea si pescuitul sunt activitătile pentru care Rusia este aptă la un nivel mai sus decât oricare alte destinatii de profil cunoscute de europeni. Cu atât de mult spatiu închis vizitatorilor timp de decenii întregi, râurile si muntii Rusiei abundă încă în peste si vânat. Cu toate acestea, există câteva companii reputate, ce conduc expeditii de vânătoare sau pescuit în rezervatiile legale răspândite de-a lungul si de-a latul tării. În special în partea de est extrem, oportunitătile de pescuit somon si vânătoare de ursi sunt fără rival în lume.

Cu tipuri de climat ce variază de la calota arctică la păduri subtropicale, nu există limite atunci când vine vorba despre optiunile din care ati putea alege pentru excursii sau drumetii. Sunt totusi câteva regiuni remarcabile, de o frumusete senzatională, ce merită atentia noastră specială. În sud-vest si granitele sudice, se găsesc Muntii Caucaz si Altai. Ambele lanturi montane sunt comparabile ca si climat sau ecologie cu Alpii europeni sau Muntii Stâncosi din America de Nord, cu văi alpine sufocate de verdele coniferelor si tapate, ca într-un tablou, de flori multicolore.

În partea de sud-est se găseste întinderea impresionantă a Lacului Baikal, cuibărit într-o vale montană de proportii, înconjurată de rezervatii naturale si parcuri. În estul extrem, vizitatorii pot explora dramatismul Kamceatkăi, cu izvoare termale, vârfuri vulcanice si gheizere fierbinti. Mai aproape de zona civilizată a Rusiei se găsesc Uralii, ale cărui pante punctate de arbori de mesteacăn vă invită la plimbări îndelungate prin pădure. În estul extrem, pământul este si mai dens populat cu viată sălbatică, incluzând ursi, elani, vulturi, chiar si superbul tigru siberian.

Nu ar trebui să reprezinte o surpriză faptul că aceleasi restrictii fragile ce au legitimat vânătoarea au făcut posibilă aparitia unei cresteri dureroase a braconajului. Multe dintre speciile unice habitatelor rusesti si descoperite recent de naturalisti si vizitatori din toată lumea, se găsesc acum pe cale de disparitie. Între speciile cele mai periclitate sunt leoparzii amurieni si anatolieni, precum si tigrul siberian, cea mai mare felină a lumii. Tigrii siberieni pot atinge aproape 4 metri în lungime, incluzând coada si pot cântări până la 300 de kilomgrame – mult, mult mai mari decât orice leu obisnuit. Ei sunt, în habitatul lor natural, una dintre cele mai magnifice peisaje ale naturii. Numărul acestora este acum, din perspectiva specialistilor, undeva între câteva exemplare, la maxim două sute.

De la icoane si turle la suprematism si baroc în stil stalinist, arta si arhitectura din Rusia par să deruteze în primă instantă vizitatorii, afisând o gamă largă de forme exotice si stiluri cel putin bizare pentru acestia. Fără nicio cunostintă despre bogata traditie a culturii rusesti, o caracterizare a enormei bogătii artistice de care dispune Rusia, pare să alunece usor într-un fel de anecdotă istorică de proportii sau într-o colectie fără sens de fleacuri estetizate artficial. De fapt, arta si literatura rusească nu este atât de greu de înteles precum pare si cunoscând putin motivele pentru care arată asa, înseamnă să aducă la viată personalitatea întregii tării, în forma ei concentrată.

Poate că amestecul de peisaje diferite, orase splendide si natura misterioasă sunt motivele din spatele cresterii numărului de turisti în ultimii ani, însetati să cunoască de îndeaproape Rusia modernă. Tot mai multi vizitatori sunt asteptati în 2018, la organizarea Campionatului Mondial de Fotbal. Câstigarea dreptului de tara organizatoare împotriva unor forte precum Anglia, Olanda sau Spania, confirmă încă o dată popularitatea de care se bucură acum Rusia pe plan international, fie că este vorba despre forta politico-economică, fie că este vorba despre statutul ei de destinatie turistică exceptională.