Georgia

Fostă destinaţie apreciată de elita privilegiată a Uniunii Sovietice, Georgia este binecuvântată cu un decor natural splendid, o climă blândă şi o bogată varietate de floră şi faună. Văile înalte, bazinele hidrografice largi, staţiunile balneo cu ape minerale faimoase, peşterile şi cascadele se combină armonios în acest spaţiu diversificat, de o frumuseţe zdrobitoare. Ţara a devenit un centru turistic înfloritor în perioada recentă, în ciuda disputelor politice cu Rusia. Se mândreşte cu câteva dintre cele mai uimitoare frumuseţi naturale de pe planetă şi are o istorie ce merge înapoi zeci de mii de ani – arheologii descoperind că în spaţiul georgian se producea vin în 7.000 î.e.n.

Georgia, cunoscuta si sub numele de Gruzia e situata in Caucaz, in sud-vestul Asiei. Aceasta se intinde de-a lungul coastei Marii Negre, intre Turcia, Rusia, Armenia si Azerbaidjan. Georgienii se numesc Kartvelebi, isi numesc tara Sakartvelo, adica Tara kartvelilor iar limba Kartuli. Aceste denumiri sunt derivate din numele unui zeu pagan numit Kartlos, despre care se spune ca este parintele tuturor georgienilor.

Relieful tarii e in mare parte muntos, cu Muntii Marii Caucaz in nord si Micii Caucaz in sud, in vest intinzandu-se Campia Kolkhida spre Marea Neagra iar in est bazinul raului Mtkvari. In perioada in care a facut parte din URSS, Georgia era principala destinatie turistica din regiunea Caucaziana, datorita superbelor manastiri, a siturilor istorice si a muntilor pitoresti.

Cu structurile sale din lemn, construite în jurul curţilor generoase, cultivate cu viţă de vie şi străzile sale şerpuitoare, capitala Tbilisi dispune de o atmosferă similară celor din bazinul Mediteranei, vibrantă şi relaxantă. Sukhumi, capitala Abhaziei (republică autoproclamată independentă, nerecunoscută internaţional), din partea extremă nord-vestică a Georgiei, a fost un oraş-port însorit, renumit pentru plajele sale mărginite de palmieri şi eucalipţi, cafenele în aer liber şi o populaţie cosmopolită, până în momentul în care a izbucnit războiul civil. Georgia a devenit independentă de Uniunea Sovietică dupa ce marea majoritate a locuitorilor a votat în favoarea suveranităţii la referendumul ţinut în aprilie 1991.

Majoritatea vizitatorilor aleg să-şi stabilească cartierul general de vacanţă în Tbilisi şi să efectueze călătorii de o zi începând de acolo – cea mai bună modalitate de a vedea întreaga Georgie.

Construit în secolul al VI-lea în jurul unei zone de izvoare termale, pe malurile râului Mtkvari, oraşul poartă cicatricile a peste 40 de invazii, de la grecii lui Iason în căutarea lânei de aur, la oligarhii ruşi în căutare acelaşi aur. Cele mai interesante porţiuni ale Oraşului Vechi din Tbilisi sunt pietonale şi au fost construite în secolul trecut, atunci când mama Rusie se uita prin Europa pentru inspiraţie.

Dacă urcaţi pe una din străzile căţărate pe colinele oraşului, vă veţi simţi ca şi când traversaţi o zona dărăpănată a Parisului, plin de obloane trase şi de balcoane făcute din traverse de fier.

Doar aruncând o privire la rămăşiţele civilizaţiilor anteriore vă puteţi da seama de istoria pe cât de colorată, pe atât de sângeroasă a ţării. Închiriaţi o maşină şi conduceţi de-a lungul podgoriilor din Kakheti, la două ore distanţă de capitală şi veţi avea posibilitatea să vedeţi palatul fostului rege Gorgasali, mort în anul 502 e.n. Dacă vă îndreptaţi puţin spre sud în semi-deşert, spre David Gareja (un ansamblu de mănăstiri), vă puteţi aventura în Epoca Bronzului, admirând peşterile pictate cu fresce în secolul al XIII-lea şi locuite acum de câţiva călugări. Pe colinele din Uplistsikhe puteţi explora un adevărat oraş sculptat în stâncă, locuit pe vremuri de peste 20.000 de oameni, apoi să vedeţi picturile murale din interiorul mănăstirii Gelati, cu masivul său mozaic reprezentând-o pe fecioara Maria.

Lăsând la o parte situaţia execrabilă a economiei georgiene, principalele probleme ale ţării au fost revoltele secesioniste din părţile mărginaşe ale Georgiei, în provinciile Abhazia de la Marea Neagră şi Osetia de Sud în partea de nord. De la resorturile litorale Batumi şi Sukhumi, siturile UNESCO de la Kutaisi, până la peşterile din Gori sau castelele şi frumuseţea podgoriilor din Telavi, Georgia are mai mult decât suficiente locuri de văzut, arome de degustate şi muzică de ascultat, pentru a vă menţine treaz interesul pe durata întregului sejur.

Pe teritoriul Georgiei se afla numeroase monumente istorice, biserici si locuri de o frumusete nespusa. Cele mai vechi biserici sunt cele de la Bolnisi din sec V si Urbinisi din sec VI, cele construite dupa acestea fiind ridicate dupa planul tipic al arhitecturii georgiene, in forma de cruce.

Primele monumente ridicate in acest stil au fost Biserica Manastirii Sfanta Cruce pe o colina a orasului Mtsjeta sau bisericile din Parkhali, Bana, Oski si Khakhuli. Cele mai vechi picturi si mozaicuri monumentale din tara dateaza din sec XI si sunt influentate de arta bizantina din acea vreme. Cele mai renumite sunt frescele si mozaicurile din Betania, Qintsvisi si Gelati.

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse: Catedrala Bagrati, Manastirea Gelati si monumentele istorice din Mtsjeta, din Svanetia superioara. Capitala si cel mai mare oras al tarii este Tbilisi. Acesta se afla pe raul Kura si a fost fondat in sec V de catre Regele Georgiei, Vakhtang I Gorgasali. Orasul reprezinta un important centru cultural si de comert, gaduind numeroase institutii importante precum: Parlamentul si Guvernul, Academia Georgiana de Stiinte, Universitatea de Stat Tbilisi, Conservatorul de Stat Tbilisi, Banca Nationala a Georgiei si Biblioteca Nationala Publica a Paramentului.

Batumi sau Batum, este un important oras si cel mai mare port din Georgia, fiind capitala Republicii Autonome Adjaria. Orasul reprezinta una din cele mai importante statiuni de pe coasta caucaziana a Marii Negre, renumit datorita palierilor euxcalipti, cafenelelor si teraselor in aer liber, avand o populatie foarte diversificata.

Aici poate fi vazut cel mai mare acvarium din fosta URSS si cea mai mare gradina botanica din Georgia, care e si cea mai mare si mai bogata din spatiu ex-sovietic. Situat la aproximativ 20 de km de granita cu Turcia, acesta are o clima subtropicala fiind o zona bogata in citrice si ceai.

Sarpi, e o localitate balneara situata pe litoralul Georgian al Marii Negre, situata la 12 km sud de Batumi, la frontiera cu Turcia.Aceasta reprezinta cel mai sudic punct al Republicii Autonome Adjaria, fiind pozitionata in fosta provincie otomana, Lezistan, ai carei locuitori au fost numiti in numeroase randuri ca fiind georgieni de religie musulmana.

Asezarea geografica deosebita, de-a lungul unei fasii inguste a litoralului, la poalele abrupte si impadurite ale Caucazului Mic precum si plaja excelenta si apa limpede a marii, fac din Sarpi una din cele mai pitoresti statiuni maritime de pe coasta de est a Marii Negre.

Sursa foto