Kazahstan

Republica Kazahstan, situată în partea centrală a Asiei, este locul în care vechiul întâlneste noul si unde semnele civilizatiei occidentale se îmbină armonios cu vechile traditii. Vizitatorii sunt încântati atât de cultura kazahă, cât si de frumusetea naturală a regiunii. Este tara care si-a schimbat recent capitala – în 1997, se muta de la Almati (sau Alma – Ata), cel mai mare oras al tării si principalul centru industrial, la Astana. Până nu demult, Kazahstan a fost o bijuterie secretă pentru marea majoritate a lumii, pentru că a făcut parte din Uniunea Sovietica. Cu toate acestea, ultimii 20 de ani au marcat o crestere semnificativă în popularitate. Această nouă natiune independentă a dezvoltat o puternică dezvoltare turistică, promovându-se la nivel international în cadrul unor expozitii importante, facilitând tuturor cunoasterea destinatiilor sale turistice, precum si bogata cultură si vechea sa istorie. Kazahstan devine faimoasă pentru numeroasele monumente medievale, ca mausoleurile Aisha – Bibi, Karakhan si Babadzha – Khatun în Tarazan, ansamblurile arhitectonice Khodja Akhmet Yasavi din Turkestan, mormintele scite din Semirechje.

Kazahstanul este si regiunea care a constituit baza lansării primelor nave spatiale ale lumii, Baikonur. În plus, zonele din partea de sud sunt propice pentru vânătoare, cătărari, schi sau patinaj. Partea de vest a tării este situată la intersectia dintre continentele Asia si Europa, în bazinul Mării Caspice, de-a lungul fluviului Volga, cel mai lung curs de apă al Europei si Muntii Ural. Este locatia în care găsim a doua cea mai adâncă depresiune a lumii, Kargije, la 132 de metri mai jos de nivelul mării. În regiunea de vest, turistii se pot bucura de un teren de vânătoare deosebit, pescuit si sporturi de apă. Numeroase rezervatii naturale si monumente împânzesc regiunea, precum Mangyshlak sau Ustyurt. Partea de nord a Kazahstanului este regiunea preferată de ciclisti, amatorii de offroad si de cei care se bucură de navigarea pe apă folosind o gamă pestrită de ambarcatiuni. Turistii pot fi, de asemenea, interesati de rezervatiile naturale Kurgaldzhino si Naurzum si, după o zi plină de activităti interesante, se pot retrage într-una din statiunile turistice de la Kokshetau, Bayan – aul sau Muyaldy. Partea centrală a tării cuprinde unul dintre cele mai mari lacuri ale lumii, Balhas, înconjurat de adevărate oaze de păduri si munti. În plus, în cadrul portului pot fi descoperite o serie de situri arheologice sau relicve etnografice. Partea de est a tării se distinge prin prezenta Muntilor Altai si colinele lor împădurite, precum si de râul Irtis sau lacuri precum Zaisan, Markakol, Alakol ori Sauskan. Regiunea Semipalatinsk (cunoscută acum sub numele de Semey), este bogată în floră si faună si locul de nastere a marelui poet si scriitor kazah Abai Kunanbaev, realizatorul celor mai multe traduceri de opere din limba rusă si alte limbi internationale, în limba authtonă, kazahă.

Kazahstanul este impartit, din punct de vedere administrativ, in 14 provincii, impartite, la randul lor, in districte. Un statut aparte il au principalele orase ale tarii, Almati si Astana, considerate de interes national, precum si orasul Baikonur (sau Baykonur), cu statut special, cedat Rusiei pana in anul 2050, pentru baza spatiala prezenta aici. Trebuie mentionat si Burabai, considerat Elvetia Kazahstanului, o destinatie turistica ce ofera mai mult decat decoruri fantastice, spectaculoase. Dispune de ape minerale si bai de noroi renumite in lume si este gazda unui parc national cu un numar mare de specii de animale si o flora deosebita. Burabai, situat la o inaltime de 1400 de metri, are 14 lacuri importante adanci si o multitudine de alte lacuri mai mici. Una dintre formatiunile muntoase remarcabile este o insula in forma unui Sfinx, rasarita din apele Lacului Burabai. Curios sau nu, Kazahstan este cea mai mare tara a lumii fara iesire la mare sau la ocean. Este vizitata anual de aproape 1 milion de turisti, in principal amatori de aventura. O alta caracteristica demna de notat este gradul de alfabetizare, care depaseste 99% din totalul populatiei.

Kazahii sunt renumiti si pentru exportul de cereale, fiind al cincilea cel mai mare exportator din lume. Nu in ultimul rand, Kazahstanul se remarca prin productia si exportul de produse petroliere, factor care sta la baza dezvoltarii economice, cel putin din ultimele 2 decade.