Tadjikistan

Republica Tadjikistan este un stat interior, predominant alpin, din partea centrală a Asiei, cu multe atractii de oferit vizitatorilor aventurieri, iubitorilor de munte si al locurilor mai putin cunoscute, explorate sau vizitate de turismul de masă, conventional. A luat viată o dată cu destrămarea Uniunii Sovietice, în 1990, si a stat în umbra unui război civil necrutător până în 1997, când s-a semnat un tratat de pace. Republica nou formată a fost faimoasă pentru coruptie si interese obscure, sub orânduiala lui Emomali Rahmon. Alegerile ulterioare a fost trucate, însă pacea a triumfat într-un final, lăsând locul sperantei unui viitor mai bun.

Dusanbe, capitala Tadjikistan, este faimoasă pentru târgul de luni si statuile din epoca sovietică, fiind locul cel mai potrivit pentru a începe o călătorie. În partea îndepărtată de apus, orasul Khorog serveste ca excelent punct de plecare spre muntii Pamir, poate cel mai putin explorat masiv montan al lumii. Regiunea, extrem de vastă, este dificil de accesat, însă peisajele fabuloase de aici merită orice sacrificiu. Iubitorii de istorie si de plimbări în aer liber sosesc aici si pentru a traversa celebrele rute din cadrul “drumului mătăsii”, ce treceau odată prin regiune, pentru a reanima aceleasi senzatii pe care le-au trăit asiaticii acum 3.000 de ani. Între cele mai interesante atractii naturale de care se bucură Tadjikistan sunt si cele sapte lacuri Muragazor, faimoase pentru schimbarea de culoare în timpul zilei.

Sportul national, luptele, au adus o medalie de argint pentru Tadjikistan în timpul Olimpiadei de la Beijing din 2008. Mai mult de 70% din totalul populatiei locuieste în zona rurală, în ciuda faptului că doar 7 procente din suprafata totală a tării este arabilă. Acest aspect este, probabil, principalul vinovat pentru sărăcia ce caracterizează regiunea.

Tadjkistan este constituita sub forma de republica pezidentiala si se intinde pe o suprafata de 143.100 Kmp. Are capitala la Dushambe si este impartita in 2 regiuni, districtul capitalei si o regiune autonoma. Tara are o populatie de 6,86 mil de loc cu o densitate de 48 loc/kmp. Limba vorbita este tadshika si rusa. Moneda nationala este somoni divizata in 100 diram.

Tadjikistan este asezat in partea vestica ,la poalele Muntilor Pamir din Asia-mijlocie. In 1997 sa semnat un tratat de incetare a focului intre gruparea comunista, cea islamista si guvernul de la Dushambe.

90% din muntii tarii trec de o altutudine de 1000 m, 70% fiind munti de peste 2000 m. În partea de sud -est a tarii se afla muntii Pamir. In partea de vest a tarii exista cele mai inalte varfuri muntoase ale tarii sub denumirea de ( Varful Comunismului 7495 m ) si ( Varful lui Lenin 7134 m).

Clima este continentala cu veri cu putine precipitatii si temperaturi medii de 27 grade si ierni reci si foarte reci in regiunile muntoase unde temperatura poate ajunge si la – 45 grade, unde clima devine polara.

Aproape toata populatia este concentrata in depresiunile montane ale tarii care ocupa appx. 7% din suprafata. 65% sunt tadjiki carora l-i se adauga un procent de 25% usbeci precum si minoritati de rusi. 85 % dintre locuitorii tarii apartin credintei musulmane dintre care 80% sunt suniti. Exista disensiuni intre tadjici si usbeci, doua popoare una de origine persa si una de origine turca. În aceasta tara exista o discriminare puternica a rusilor care la inceputul anului 1989 erau in numar de 400.00 acum ajungind la doar 200.000.

Tadjikistan are peste 14% din resursele mondiale de uraniu. Energia este obtinuta prin exploatarea hidrocentralelor de pe rauri. Datorita conflictului dintre comunisti si guvern, multi rusi care lucrau in sectoare importante ale industriei tarii au parasit tara. Din cauza aceasta previziunile economice ale tarii sunt sumbre. Multi tadshici s-au refugiat in tarii vecine in special in Afganistan.

Aeroporturi internationale exista in Dushanbe si Chudschand. Turismul a fost grav afectat de la inceperea ostilitatilor in tara. Datorita instabilitatii politice turistii sunt avertizati de periculozitatea calatoriei. Pentru cei care se incumeta, principalul punct de atractie a tarii este capitala Dushanbe. De aici se organizeaza si excursii trekking in munti.